OPORTUNITETNI TROŠKOVI


bajro sari

BAJRO SARIĆ, dipl. oec

CERTIFIED EUROPEAN UNION SARBANES OXLEY EXPERT /CEUSOE/

 

"Donošenje odluke o izboru veće količine jedne robe automatski implicira donošenje odluke o izboru manje količine druge robe. Svaka takva odluka ima svoju "cijenu", odnosno iziskuje odgovarajući trošak. Zbog količine novca kojim raspolaže potrošač, može doći u situaciju kada je to za njega nedostižna kombinacija. Međutim, postoji više dostižnih kombinacija, odnosno više alternativnih izbora u okviru ograničenog iznosa novca. Oportunitetni trošak mora se snositi uvijek kada se između rijetkih (oskudnih) resursa i roba mora praviti odgovarajući alternativni izbor. Prema tome, oportunitetni trošak uvijek predstavlja neku propuštenu korist, neki propušteni prihod, zaradu nastalu zbog donijete odluke o korištenju jedne umjesto neke druge robe, jednog umjesto nekog drugog resursa, na alternativni način.

Primjerice, ako bi gradske vlasti odlučile praviti teatar na gradskom zemljištu, oportunitetni trošak bi mogla biti bolnica koja bi se mogla napraviti na istom zemljištu i za isti novac, ili možda škola, ili sportska dvorana. Dakle,  imamo izbor i kada ga jednom načinimo sve ono što nismo izabrali nam je oportunitetni trošak.

Pojedince količina novca kojom raspolažu prisiljava da prave izbor između različitih dobara.

Oportunitetni trošak ne mora biti izražen u novcu. Trošak ne predstavlja uvijek novac koji smo potrošili u jednu svrhu umjesto u drugu. Primjerice oportunitetni trošak gledanja filma na dvd rekorderu nam može biti zadovoljstvo odlaska na utakmicu i posmatranje iste uživo." /Wikipedia/

Ili drugačije "oportunitetni troškovi (engl. opportunity costs, njem. Alternativkosten, Opportunitätskosten) predstavljaju fiktivni dobitak, odnosno gubitak, koji nastaje ulaganjem sredstava upravo u jedan određeni a ne neki drugi projekt.

Ako se 100 jedinica uloži u projekt A, dobiva se dobit od 10 jedinica /10%/, a isti iznos sredstava uložen u projekt B ostvaruje dobit od 15 jedinica /15%/. Razlika od 5 jedinica /5 postotnih bodova/ je oportunitetni trošak ili korist, ovisno o tome u koji su projekt sredstva uložena." /www.limun.hr/

PRIMJER

Ako Vam je želja kupiti automobil koji košta 7.000 EUR, a imate vlastitih 7.000 EUR, postavlja se pitanje je li bolje kupiti automobil za gotovinu ili na kredit po kamatnoj stopi od 4,5%?

Ukoliko biste kupili automobil na kredit to bi Vas koštalo 8.148 EUR /7.000 EUR kredit + 1.148 EUR kamata/.

Ako iznos od 7.000 EUR uložite u štednju na rok od 7 godina po kamatnoj stopi od 5%, na kraju razdoblja, dakle na kraju sedme godine raspolagat ćete s 9.850 EUR /7.000 EUR štedni ulog + 2.850 EUR kamata/.

Oportunitetni trošak u ovome primjeru iznosi 1.602 EUR /2.850 EUR kamata od štednje – 1.148 EUR kamata na kredit/.

Sukladno iznesenom, automobil kupljen za gotovinu koštat će Vas 8.602 EUR (7.000 EUR eksplicitni trošak + 1.602 EUR oportunitetni /implicitni/ trošak), izgubljeni prinos. Da su kojim slučajem kamate na štednju u ovome primjeru bile niže od kamata na kredit bila bi riječ o oportunitetnoj koristi, odnosno prinosu.

Bez razumijevanja oportunitetnih troškova, koji se mogu izraziti i u postotku, teško možete postati dobar ulagač, pa i poduzetnik. Zapravo, ako se izuzmu razne financijske špekulacije, uspješni poduzetnici ili ulagači su oni koji razumiju logiku oportunitetnih troškova, koji se pojavljuju skoro pa svugdje u materijalnom svijetu.

 

HNB tečajna lista

21.10.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,150423
CHF CHF
1
6,761663
GBP GBP
1
8,618006
USD USD
1
6,681471
EUR EUR
1
7,436477
$ Odabir valute
= Odabir valute