"CENTAR"

Dubrovnik - Minijature

Za slučajne prolaznike prizemlje bivšeg Centra za vanarmijski odgoj /prije II. svjetskog rata pomorska akademija, a danas restaurant Nautika/ na Brsaljama nipošto nije ostavljalo dojam stjecišta šahovske aktivnosti u Dubrovniku. A ono  je to bilo godinama /od 1960. do 1979./, i sastavni je dio dubrovačke šahovske prošlosti. Tada trošna zgrada imala je svoj lako prepoznatljiv šahovski identitet i izvornost. Na malom prostoru, s još manje šahovske opreme i stolova tu se igralo od jutra do noći, ali u točno omeđenim vremenskim granicama. Bilo je tu i čisto kavanskog šaha, i organiziranih šahovskih priredbi, ozbiljnih i neozbiljnih dvoboja, smiješnih, radosnih i tužnih trenutaka. Svakako su legende Centra dubrovački oriđino Ivo Labaš /koji je malo igrao, a više ispunjavao križaljke/, Luka Milišić, "kralj" kavanskog šaha, a česti gosti bili su i nepravedno zapostavljeni veliki slikar Marijan Guo, prof. njemačkog Nikola Luić, vodeći "krumpiraš" /gubitnik/ Zdravko Siček...Naravno, Centar se nije mogao ni zamisliti bez pok. novinara i šahovskog fanatika Pera Čupića, dubrovačke šahovske legende Miha Karača, Radoslava Čosića, Vicka Marunčića, Branka Bulajića, Voje Dobrkovića, "Uča" Stanića..., malo kasnije i Bajra Sarića, Nikole Bubice, Slavka Parežanina, Jova Pejovića...Dežurni vicmaher i "provokator" bio je Danko Pavičević.

Domar je bila jedna od najjačih dubrovačkih šahistica svih vremena  - Rezika Sert. Od Rezike dobiti garnituru i "dozvolu"  za odigrati koju partiju na svega četiri raspoloživa stola bilo je pravo umijeće. Trebalo je pogoditi njezinu volju toga dana. A kad je došla deveta ura uvečer, sve nezavršene partije Rezika bi proglasila remisom, s glasovitim "Ajmo remi..."

Taj Centar popunjavao je sadržaj društvenog života mnogih naraštaja Dubrovčana. Tu se nije igrao samo šah i čitao dnevni tisak. Kroz taj propuh strujale su kojekakve dosjetke, važne i manje važne vijesti i obavijesti, ideje skupa sa svojim nositeljima - ljudima. A ne mali broj njih, bez uvrede, uknjiženi su skoro kao inventar Centra. Rekosmo već, prostorija nije bila salonska, ali tu nije bilo ni "salonskih" remija. Što tek reći o starim stolovima i klasičnim drvenim figurama, a ni šahovskom satu tu nije bilo mjesta. Mnogo pravih i krivih šahovskih ideja tu je bilo ostvareno, malo što je ostalo zapisano, a i vrijeme tu nije imalo obzira. Potres 1979. zaustavio je jedan način šahovskog življenja. S Centrom je nestala važnost onovremenske šahovske formule prilagođene poimanju šaha u Dubrovniku. Slično bi se vjerojatno dogodilo i u drugačijim okolnostima, no u svakom slučaju ostaje nam uspomena na jedno vrijeme, koje je onda, reklo bi se, sporije prolazilo.

"Otkačeni" Luka Milišić, koji svoj samotnjački život nije mogao ni zamisliti bez Centra žario je i palio šahovsku nejač zamkom zarobljavanja dame redoslijedom ovih poteza 1. e4 c5 2. Sf3 e6 3. d4 cd4 4. S:d4 Sc6 5. Le2 Sf6 6. Sc3 b6 7. 0-0 Lb7 8. f4 Sd4 9. D:d4?? Lc5 0:1. Neki su gubili i desetke partija dok nisu shvatili u čemu je "štos". Uvijek je ključan trenutak bio hoće li bijeli nasjesti i uzeti 9. D:d4??i tada bi Luka upozorio brojne kibicere prstom da se ušute i kad bi bijeli nasjeo, Luka bi mu "ulovio" damu, okrećući se oko sebe s 9...Lc5. I tako bi ga Luka "nasapunao"...Jeftino, ali takvi su bili Lukini protivnici i to vrijeme...

Evo, predlažemo najboljem dubrovačkom ugostitelju, Matu Đuroviću, da u predvorju ekskluzivne "Nautike" postavi nešto što ima veze sa šahom, kao neku uspomenu na jedno vrijeme i drage ljude iz Centra. Sigurni smo, zainteresirat će to i njegove goste.

10. prosinca 2003.

Bajro Sarić

HNB tečajna lista

17.11.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,205324
CHF CHF
1
6,815049
GBP GBP
1
8,679919
USD USD
1
6,743963
EUR EUR
1
7,435219
$ Odabir valute
= Odabir valute