PODUZETNIČKE IDEJE


bajrosaric

BAJRO SARIĆ, mag.oec.


Nije baš da smo nešto bogati s idejama kojima bi pokrenuli neki poduzetnički pothvat ili vlastiti posao. Uglavnom se vrtimo u ograničenom krugu ili se povodimo nečim što je možda trenutačno profitabilno i vrlo teško shvaćamo da pri pokretanju poduzetničkog pothvata moramo znati kome se obraćamo, koji su to naši ciljani kupci ili korisnici usluga, ne shvaćamo kako moramo biti drugačiji od drugih, prepoznatljivi po nečemu i na kraju gledati posve različitim pogledom na poslovne prigode.

U nastavku se podastire niz poduzetničkih ideja, pa možda nešto i za sebe pronađete. U postupku provjere predočenih ideja potrebno je istražiti obujam i strukturu tržišta ponude /konkurenti/, ali i potražnje /kupci/ za izabrani ili izabrane proizvode ili usluge, a ništa manje važno nije ni tržište nabave /dobavljači/. Tek kad ocijenite da sve kako-tako "klapa", uz neizbježan poduzetnički rizik, nastavite dalje sa selekcijom dok ne dođete do najboljeg, bolje reći optimalnog rješenja. Iz vlastitog iskustva znam, ali i iz opsežne poslovne literature i primjera razvidno je da poduzetnički pothvati koji izviru iz povodljivosti za drugim, ljubomore, gužve na tržištu, kresanja troškovnika ulaganja i nezaokruženosti projekta u svim potankostima, a ponajviše zbog izostanka tržišnog predloška - najčešće propadaju. Ali morate biti i objektivni prema sebi, možda i nemate poduzetničkog dara i ništa loše neće biti da budete posloprimac, a ne poslodavac. Jer, smisao za poduzetništvo puno je više od teorije, i traži  intuiciju, upornost, volju, strpljenje, psihofizičku snagu i komunikacijske vještine.

Niže predočene poduzetničke ideje tek su inicijalne, traže potanku razradu obilježja, broja zaposlenih, ulaganja i prethodni izračun točke pokrića. Kako do točke pokrića doći moguće je i na ovome portalu u sekciji Proračuni/Točka pokrića s naslovnice.
podnoidea

HNB tečajna lista

22.10.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,135315
CHF CHF
1
6,762790
GBP GBP
1
8,652092
USD USD
1
6,661057
EUR EUR
1
7,439069
$ Odabir valute
= Odabir valute