PEPERONATA, RAKIJA OD GRADA, FACULET...

Dubrovnik - Minijature

Dubrovačka peperonata /po rićeti obitelji Serragli/ je obiteljsko zlato, tradicionalni začin. Temelji se na visokokvalitetnom maslinovom ulju, te posebno raspoređenim aromatičnim biljem. Nutritivna i dietoterapeutska vrijednost potiče osjetila ukusa da preuzmu funkciju uživanja u primjeni začina i to u malim količinama. Moglo bi se rijet na kap. Kap peperonate, na ribi i mesu bilo kako pripremljenoj stvorit će posebni ugođaj vašem nepcu. Koristiti je kao začin povrću bilo kuhanom bilo pečenom osjetit ćete blagi dodir žara u vašim ustima. Ne samo da potiče nepce, potiče i druga osjetila. Budete li koristili peperonatu samu, uz sirovo povrće, zrnom krupne morske soli uz čašu crnog vina osjetit ćete da se ista ponaša kao afrodizijak. Ne smije se pretjerati u količini, ali se preporučava koristiti pri svakom obroku. Uživajte!

Rakija od Grada – kakve su ovo zlatnožute, svijetlokafene, rumenkastozelene iskrivljene bobice? Izrazito glatke i mekane kožice. U grozdu bobice su odvojene i opušte, osobito za velikih vrućina. Na što vas podsjećaju. Okle su? To su: "Cojoni di frate", "Cojoni di gallo" oli ti ponaški " jaja od kokota". Do je naša dubrovačka krivaja. Vinova loza koja se u stara vremena uzgajala na cijelom području Republike. Loza je rijetka, uspijeva đe je vruće, ne voli hladnoću, jer "Cojoni" ne mogu dozrijet. Bez sunca ne mogu postići ovaj svoj kolur, posebnu aromu i mekoću kožice. Izuzetno je intenzivne blage, posebno sočne arome, zato se i koristila kao podloga za pripravljanje posebne rakije, uz dodatak još nekih aromatičnih trava, ali isključivo s ovoga područja. Rakija od Grada se ispijala prije objeda, da bi se potakao bolji apetit. Iza objeda, danas se pije "diđestiv". Znate li što su pili naši stari, nisu pili "diđestiv" već se vadila krivaja iz rakije u male staklene zdjelice i grickala umjesto beškotina /oprez na više od dva do tri crna/. Ta čudesna kriva zrnca, služila su kao "diđestiv", oslobađala želudac od težine i pomagala bržoj i boljoj probavi. Bilo kako bilo, kušajte ova naša kriva zrna, osjetite onaj prelijepi ubod Kupidove strelice jer ipak ljubav prolazi kroz želudac, a naša krivaja upravo to i radi, prohodi kroz želudac i olakšava tegobe.

Dubrovački faculet se izrađuje od svile, isključivo u bijelom koluru. Rekaman, okolo po samom rubu, da se istakne picej. U kantunu će biti izvezen dubrovački grb, te polukružno upisano ime Dubrovnika, u zlatnoj boji. Ovaj jedan faculet može biti i uokviren, tj. smješten pod staklom, da bi se bolje sačuvao. Set od šest faculeta nosit će konture šest gradskih tvrđa, rekamanih u sredini, u crnoj boji, radi dominacije fortifikacijskih osobina tvrđa. Podmetači za čaše, od drva, isto tako set od šest podmetača za čaše i jedan veći za bocu također sa šest znamenja Grada.

8. veljače 2010.

Marija Kisić Kamić

HNB tečajna lista

17.11.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,205324
CHF CHF
1
6,815049
GBP GBP
1
8,679919
USD USD
1
6,743963
EUR EUR
1
7,435219
$ Odabir valute
= Odabir valute